A webáruház további használata esetén elfogadja a cookie használatára vonatkozó irányelveinket.

AirTrack a pompomlányoknak

AirTrack a pompomlányoknak

A pompom, vagy eredeti nevén cheerleading egy nagyon frissen alakult, modern sportág, mely a torna, az akrobatika, valamint a tánc ötvözésével jött létre. Legfőképp Amerikában terjed el, ott is főként az amerikai futball, a kosárlabda, valamint a foci esetében.

Eleinte csak férfiak csatlakozhattak a szurkolók csapatához, azonban ez az 1930-1940-es években megváltozott. Ma a csapatok 90%-át nők alkotják. Hazánkban a cheerleading 2009-ben jelent meg, azóta számtalan taggal bővült a csapat, valamint 2013-ban létrejött a Cheerleading Szabadidősport Szövetség is, mely tagja mind az Európai-, mind a Világszövetségnek. Ez teszi lehetővé, hogy az országunk képviseltethesse magát a különböző világi sporteseményeken.

A pompomlányoknak igen sok erőre van szükségük, hisz van, amikor saját társaikat dobják a levegőbe, amihez fittnek kell lenni. Ehhez az imént említetteken kívül az igen fejlett egyensúlyérzék, valamint ügyesség rendkívül elengedhetetlen, hogy szurkolni tudjanak a különböző sporteseményeken. Ma ennek a sportnak az alapja nem más, mint az erő, a bizalom és az, hogy a csoporttagok megtanuljanak csapatban dolgozni. A gyermekek akár 4 éves kortól el is kezdhetik űzni ezt az igen dinamikus sportot, ami azért is nagyszerű, mert így már kiskorukban elkezdenek egy olyan sporttal foglalkozni, ami később a hobbijukká válhat. Ezért is van az, hogy egyre nagyobb a kereslet a különböző kiváló minőségű szőnyegek és más kiegészítők iránt. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sportolók erősödni tudjanak, megfelelő nyújtó gyakorlatokat végezzenek és fejleszteni tudják képességeiket, mutatványaikat, tehát ez a sport számos egészségügyi előnnyel jár, hisz fitten tartja a gyermekeket, fiatalokat.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb sérülést el tudjuk kerülni, elengedhetetlen a bemelegítés, mielőtt nekikezdünk a nehezebb gyakorlatoknak, valamint a sportolás utáni levezető nyújtás. Egy ilyen bemelegítés körülbelül 10 percet vesz igénybe, mégis számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Ilyen például az, hogy növeli a véráramlást a szervezetben, valamint csökkenti a szívet és az izmokat érő stresszt. Ezek nélkülözésével növeljük a sérülés kockázatát. A bemelegítés vagy levezetés közbeni mély lélegzetvétel például elősegíti az izmok oxigénellátását, valamint segíti a relaxációt. Segít visszaállítani a normál pulzust, valamint a testhőmérsékletet.

Természetesen az ugrást is nagyon sokat kell gyakorolni, hisz számtalan különböző technikával találkozhatunk már napjainkban a témához kapcsolódóan. Ez mondható a második legfontosabb dolognak ebben a sportban. Tulajdonképpen az ugrások, rúgások, bukfencek határozzák meg az említett sportot. A különböző ugrógyakorlatok segítenek az erősödésben, az állóképesség fejlesztésében, valamint segítenek az izommemória fejlesztésében. A megfelelő gyakorlatok végzése segít abban is, hogy egyre magasabbra tudjunk ugrani, valamint képesek legyünk egyre puhábban landolni a szőnyegen.